Decubitus voorkomen met fysiotherapie

Als je Decubitus hebt, heb je te maken met doorligplekken. Doorligplekken kunnen ontstaan door het te lang liggen in dezelfde houding, bijvoorbeeld als je lang in het ziekenhuis ligt of door ziekte voor langere tijd in bed moet liggen, maar de aandoening kan ook ontstaan als je te lang in dezelfde houding zit. Omdat decubitus pijnlijk is en de aandoening bovendien snel kan verergeren, is het erg vervelend als je met deze aandoening te maken hebt. Moet je lang in dezelfde houding liggen of zitten, bijvoorbeeld vanwege ziekte of in het kader van revalidatie na een operatie? Voorkom dan dat je te maken krijgt met deze aandoening door een fysiotherapeut te raadplegen.

Waarom naar de fysiotherapeut?

Een Fysiotherapeut is gespecialiseerd in de houding van het lichaam en kan je goed adviseren hoe je jouw houding moet verbeteren om het ontstaan van doorligplekken te voorkomen. Dit doet de fysiotherapeut door te kijken naar de zit- of lighouding waar het lichaam zich in bevindt, waarna hij of zij je adviseert hoe je regelmatig een andere houding aan kan nemen om het ontstaan van doorligplekken te voorkomen. Doorligplekken ontstaan natuurlijk door het te lang aanhouden van dezelfde houding, dus door regelmatig een andere, verantwoorde houding aan te nemen kun je voorkomen dat je te maken krijgt met decubitus.

Daarnaast kan de fysiotherapeut je tevens adviseren hoe je veilig en verantwoord naar het bed kan verplaatsen, uit bed kan komen en hoe je je vanuit het bed naar de rolstoel kan verplaatsen. Dit doet de fysiotherapeut door te kijken naar de stand van het lichaam en de specifieke klachten die je hebt, zodat je een passend advies kan krijgen hoe je gemakkelijk en zonder pijn kan bewegen.

Wanneer naar de fysiotherapeut?

Doorligplekken ontstaan niet snel, maar als je lang in dezelfde houding moet liggen of zitten ben je wel direct vatbaar voor het ontstaan van doorligplekken. Ben je ziek en moet je daardoor lang in bed liggen, heb je een operatie gehad en moet je lang revalideren of heb je specifieke klachten waardoor je altijd in een rolstoel zit, dan heb je kans om doorligplekken te ontwikkelen. Om problemen te voorkomen, is het in dit geval beter om tijdig naar de fysiotherapeut gaan om het ontstaan van doorligplekken te voorkomen. Je kunt namelijk beter voor niets naar de fysiotherapeut gaan, dan er later achter komen dat je eigenlijk eerder om advies had moeten vragen.